ROMBAT facilitează reintegrarea foștilor deținuți în societate și ajută la crearea unor noi locuri de muncă în comunitate 
  
Producătorul bistrițean de baterii ROMBAT pune la dispoziție un teren de 3 hectare pentru un program ce vizează reintegrarea foștilor deținuți în societate. Aceștia vor obține calificare de muncă în domeniul agricol, administrând și îngrijind terenul, dar și în cel al construcțiilor după ce vor ridica sere ecologice. 
  
 “Foștii deținuți sunt oameni care nu doar că își doresc reintegrarea socială, însă vor să revină în câmpul muncii și să ducă un trăi decent. Problemă este că nu reușesc să obțină locuri de muncă și sa se facă utili în societate, iar noi ne dorim să le oferim această oportunitate. Prin terenul pe care îl punem la dispoziție bistrițenilor, aceștia se vor putea califica profesional și vor putea avea o viață normală, așa cum merită”, a declarat Ioan Repede, Directorul General al ROMBAT. 
  
Problemele de la care a plecat campania 
  
Potrivit unui sondaj realizat de Administrația Națională a Penitenciarelor, rata de recidiva este îngrijorătoare: se estimează că între 60% și 80% din totalul populației carcerale din România revine, mai devreme sau mai târziu, în penitenciar pe fondul acestor probleme. 
  
ROMBAT va sprijini Centrul ONISIM din Bistrița, una dintre puținele pârghii din România ce leagă foștii deținuți de societate. Obiectivul Centrului ONISIM este ruperea cercului vicios închisoare – libertate – închisoare prin trei tipuri de acțiuni: rezolvarea problemelor asociate comportamentului infracțional, rezolvarea problemelor de tip profesional (prin obținerea de calificări și ulterior a locurilor de muncă) și rezolvarea problemelor sociale. 
  
Obiectivele parteneriatului dintre ROMBAT și Centrul ONISIM sunt: 
  
- Creșterea posibilităților de reintegrare în comunitate a persoanelor aflate anterior în detenție și a altor persoane aflate în situație de risc. 
- Informarea și conștientizarea populației generale asupra necesității implicării comunității în viață persoanelor vulnerabile. 
- Crearea de locuri de muncă pentru grupurile vulnerabile. 
  
Cum rezolvă campania aceste probleme 
  
- Centrul ONISIM va pregăti beneficiarii pentru muncă în domeniul agricol și le va oferi oportunități de angajare în următorii ani datorită sprijinului oferit de ROMBAT.   
- Compania bistrițeană a pus la dispoziție un teren de 3 hectare care va fi folosit pe o durată de minim 10 ani. 
  
Astfel, vor fi organizate cursuri de calificare profesională: partea teoretică se va desfășura în spațiile Centrului ONISIM, iar partea practică pe terenul pus la dispoziție de ROMBAT. 
  
Partea practică a programului de reintegrare socială a început în luna septembrie a acestui an, timp în care s-a curățat terenul de buruieni, sălcii și tufe crescute în ultimii ani, apoi s-a curățat livadă de meri de crengile uscate. La sfârșitul acestei luni vor fi smulse rădăcinile pomilor uscați cu un buldozer. De asemenea, s-a achiziționat necesarul de lemn și cherestea pentru amenajarea unor țarcuri pentru iepuri crescuți în condiții bio, urmând că în această toamnă țarcurile să fie populate. 
  
În perioadă imediat următoare se vor caută alți sponsori și colaboratori pentru a pregăti terenul pentru sere și alte lucrări agricole. 
  
La finalul fiecărui stagiu de pregătire o parte din personalul format va ocupă locurile de muncă create, iar ceilalți vor fi ajutați să își găsească un loc de muncă pe piață muncii din România. 

Cifrele campaniei: 
  
- Crearea a 7 locuri de muncă(numărul acesta va crește în momentul accesării de fonduri europene) 
- Formarea profesională a 50 de persoane din grupurile dezavantajate 
- Informarea în domeniul CSR a peste 15.000 de persoane din România 
- Atragerea în parteneriat a peste 30 de companii și firme locale, naționale și din spațiul european 
  
Mai multe informații despre activitățile Centrului ONISIM puteți găsi pe site-ul organizației: www.onisimbn.ro. 
  
Despre ROMBAT 
  
Cel mai mare producător român de baterii auto, ROMBAT SA, oferă o gamă completă de acumulatori pentru toate tipurile de vehicule. Cu o tradiție de peste 30 de ani în fabricarea bateriilor auto, ROMBAT este lider pe piață românească, fiind totodată unul dintre principalii furnizori de baterii pe piețele din Franța, Italia și Germania. Compania bistrițeană are că principii satisfacția clienților, a angajaților și a acționarilor, protecția mediului și dezvoltarea firmei. 
  
Din  primăvara anului 2012, acționarul ROMBAT este grupul sud-african Metair,  deținând 99,42%. Metair este un investitor  strategic, desfășurând activități în domeniul producției și distribuției de produse și servicii în industria auto. 
  
În 2013, compania bistrițeană a finalizat o investiție de 17 milioane de euro într-o nouă unitate de producție cu o capacitate de 400.000 de baterii, utilată la cele mai înalte standarde și care poate produce atât baterii pentru mașini cu tehnologie Start/Stop cât și baterii convenționale. Prin realizarea noii structuri, capacitatea totală de producție a ROMBAT ajunge la 3,3 milioane de baterii. 
  
Produsele ROMBAT sunt validate ca echipare originală pentru mărcile Dacia, Peugeot-Citroen, Nissan și Renault.